Herberg 't IJsselmeer

LIJDA AND THE SHAKERS swingen er op los in Oosterleek

In Herbergh ‘t IJsselmeer te Oosterleek trad gisteren, 27 februari 2011, de formatie Lijda and the Shakers voor het voetlicht om een muzikale sfeervolle middag te verzorgen.

In de altijd gezellige Herbergh 't IJsselmeer kwam ondanks het slechte weer heel wat publiek op Lijda and the Shakers af. Mij viel op dat de gemiddelde leeftijd van het publiek toch zeker wel ergens 40-plus was en dat het dus voor velen het feest der herkenning was.

De formatie Lijda and the Shakers, bestaande uit 6 personen, was eind jaren ook al menig keer te gast in Oosterleek. Een groep trouwe fans volgt de Shakers overal waar ze optreden.
De groep bestaat in de huidige formatie zo'n drie jaar met als muzikale spil Lijda Wiltenburg. Zij neemt de zang voor haar rekening naast Ben Ooms, die naast het zingen van de nodige nummers ook de slaggitaar bespeelt.

Op ontspannen wijze werd om er even in te komen het bekende 'I shall be released' gebracht en al bij het tweede nummer 'You can better move on' kwamen de dansparen op de vloer. Ben Ooms bleek een prima zanger, die het repertoire goed onder de knie heeft van Stones tot Blues.

Lijda Wiltenburg bracht gezellige sfeer met goede zang en aanvulling op Ben.
Gitarist Hans de Jong is een fenomeen op de gitaar en zijn solo’s mogen er zijn.
Bepaald niet zo gemakkelijk wat hij allemaal doet, maar hij draait er zijn hand niet voor om.

Het was prettig om een groep mee te maken die rekening houdt met de zaal waar gespeeld wordt en daar het volume op aanpast. Dat heb ik wel eens slechter gezien.
Dit betekent nu ook weer niet dat het allemaal heel gevoelig was. Nee, er werd lekker geswingd, waarbij de drums van Willem Nyveld een stuwende factor waren.

Antoon Peerdeman was prima aan het swingen op zijn basgitaar en Sjaak Heertjes bespeelde de toetsen alsof ie nooit anders gedaan heeft. Daarnaast liet hij zich af en toe ook horen als zanger.

Het werkelijk enorme repertoire maakt het onmogelijk om alle nummers afzonderlijk te gaan bespreken, maar gezegd mag worden dat Lijda and the Shakers zorgden voor een prettige middag met veel muzikaal plezier.
Herberg 't IJsselmeer heeft met het weer binnen halen van Lijda en the Shakers een goede keuze gemaakt, die voor herhaling vatbaar is.

Ruud Weissenbach